Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Slijtage banden achterwiel aandrijving

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 20 juni 2019

Mijn auto heeft achterwiel aandrijving en merk nu met ca 50000km op de teller dat voor en achter aan vervanging toe zijn. Zou dit kloppen met de verwachting van de ANWB?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of met de huidige tellerstand het gebruikelijk is dat u de voor- én achterbanden moet vervangen.

In de meeste gevallen zullen de voorbanden sneller slijten dan de achterbanden. Met name vanwege het feit dat de voorbanden door stuurbewegingen wat nadrukkelijker belast worden. Op je voorwielen heb je ook de meeste remvertraging en is het gewicht op de vooras meestal hoger dan op de achteras. In uw geval is er echter sprake van een bandenslijtage die voor en achter gelijkmatig verloopt. Een duidelijke verklaring is de achterwiel aandrijving. De achterbanden worden daardoor toch wat nadrukkelijker belast en de voorbanden juist wat minder. Dan kan die slijtage inderdaad gelijk opgaan en ben je bij noodzakelijke vervanging wel meteen aan 4 nieuwe exemplaren toe.

De levensduur van een band kent vele factoren maar een gebruiksduur van 40.000- 50.000 km is denk ik een redelijke afspiegeling van de praktijk. Wat mij betreft voldoen de banden dus aan de te verwachten levensduur.