Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Piepende banden

Vraag gesteld door J. van de Sande op 23 juni 2019

Beste, we rijden momenteel in een gehuurde auto in Spanje. Een Opel Corsa diesel. De auto heeft minder dan 29.000 km gelopen. Ons probleem is dat de banden in elke bocht enorm piepen. We houden ons aan de normale (eerder lage) snelheid. Ik heb de bandenspanning gecontroleerd en die is in orde. Kan het piepen een gevaarlijke oorzaak hebben of kunnen we hiermee doorrijden? Bedankt voor uw antwoord.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U omschrijft een bijgeluid bij uw Spaanse huurauto. Het geluid is afkomstig van de banden.

U omschrijft eigenlijk iets dat iedereen wel herkent bij het inparkeren in een parkeergarage. Ik heb de indruk dat wellicht ook door wat minder profiel én het warme en vaak ook wel in zuidelijke gladde wegdek de band in een bepaalde stuurhoek wat gaat schuiven. De vrijgekomen wrijving gaat dan gepaard met piepend bijgeluid.

Het valt te prijzen dat u de bandenspanning heeft gechekt. Dat is feitelijk het enige dat u zelf kunt ondernemen. U zou nog kunnen kijken of de voorbanden gelijkmatig versleten zijn. Een verkeerde uitlijning zou dit verschijnsel ook nog in de hand kunnen werken. Maar zonder opgemerkte bijzonderheden en met nog voldoende profeil denk ik dat u het moet beschouwen als plaatselijke omstandigheden. Misschien is het inderdaad raadzaam de snelheid aan te passen zoals u feitelijk al doet. Maar verder kunt u wat mij betreft gerust uw vakantiekilometers afleggen met deze Corsa.