Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Multiriem kapot distributieriem kapot en kleppen krom motor daardoor vastgelopen kan dit?

Vraag gesteld door C. Kessels op 26 juni 2019

In België is mijn multiriem van mijn Renault Kangoo kapot gegaan en vervolgens heeft deze mijn distributieriem ook kapot gemaakt , gevolg motor vastgelopen en kleppen krom. Nu is mijn vraag kan dit en wat kunnen de kosten eventueel zijn?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U omschrijft een gebrek met een dramatisch gevolg en u vraagt of dat technisch kan.

In veel gevallen blijkt een gebroken multiriem onderweg een vervelend gebrek maar zonder grote gevolgen. Incidenteel kan deze echter tot bij de distributieriem geraken waardoor dit uiteindelijk een grote motorschade kan opleveren. Precies zoals in uw geval. De inwendige motorschade heeft meestal betrekking op de kleppen die hard in aanraking zijn gekomen met de zuiger(s). Kromme kleppen kunnen eventueel vervangen worden, maar soms blijkt dat het beter is de gehele ciilinderkop te vernieuwen. Dat is feitelijk het bovenste gedeelte van de motor. Maar in alle gevallen dus een zeer kostbare ingreep.

De garage is uiteraard de beste partij om op basis van het schadebeeld vast te stellen welke noodzakelijke reparatie verricht moet worden met de daarbij behorende kosten. Maar een ruwe schatting van mijn kant gaat al gauw naar zo'n 3.000-3.500 euro.