Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koppelingsplaten versleten na 45000 km

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 20 juni 2019

Na vervanging van het massavliegwiel de koppelingsplaten/drukgroep en het reviseren van de versnellingsbak bij 355.000 km zijn de koppelingsplaten versleten na 45.000 km. De dealer/ garage gaat in overleg en deelt mij telefonisch mede dat ik er maar van uit moet gaan: ''nergens op te rekenen''. Het betreft een Opel Astra, 1.9 CDTI uit 2006 met 401000 km op de teller. Kan, mag ik nog ergens op rekenen? Garantie, coulance?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt dat 45.000 km ná de uitgevoerde reparatie de koppeling versleten blijkt.

Bij normaal en gemiddeld gebruik is dat uiteraard geen normale levensduur. Na demontage zal echter moeten blijken of hier een externe oorzaak voor valt aan te wijzen. Wanneer dat niet het geval is zal de betreffende garage altijd met z'n vinger naar de bestuurder wijzen. Het is dus feitelijk aan u aan te tonen dat deze overmatig snelle slijtage u niet valt te verwijten. Pas dan kunt u de garage aansprakelijk stellen. Dat is natuurlijk best een lastige positie voor een consument.

Maar vraag nadrukkelijk naar de oorzaak, én of men middels de betreffende onderdelen u duidelijk kan tonen waarom deze slijtage de berijder te verwijten valt. Want vermoedelijk zal dat wel de conclusie zijn zoals men dat nu min of meer al laat doorschemeren. Hopelijk is de garage alsnog bereid een coulant voorstel te doen maar formeel zou dat alleen van toepassing hoeven te zijn wanneer de garage ook écht iets te verwijten valt.