Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Compacte auto

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 23 juni 2019

Ik ben op zoek naar een compacte auto (lengte kleiner dan 4 m) welke ik voornamelijk voor woon-werk verkeer ga gebruiken (60 km enkele reis) en waarmee ik ook langere afstanden op de snelweg wil kunnen rijden. Ik wil de auto het liefst zo compact mogelijk voornamelijk de lengte van de auto zo klein mogelijk, ik heb weinig laadruimte nodig maar ik wil wel een 5-deurs. Welk merk en type (occasion) adviseert u?
En zal ik hierbij veel merken van het rijden met een 1.2 motor ten opzichte van een 1.4? Of een 3-cilinder ten opzichte van een 4-cilinder? Wat is hierin de adviseerbare keuze?

Alvast heel erg bedankt!

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U zoekt een 5 drs occasion voor woon/werk verkeer, 60 km enkele reis, zo compact mogelijk. U wilt ook langere afstanden afleggen op de snelweg.

Ik denk dan aan een Hyundai I10, Kia Picanto, Fiat Panda, Volkswagen Up, Seat Mii of Skoda Citygo. Als u veel hogere snelheden rijdt zou ik de zwaardere motor kiezen als die er is, dus met het hoogste vermogen (KW). Het gaat dus om het vermogen (KW) en koppel (Nm) en niet zo zeer om de cilinderinhoud.

Voor wat betreft het aantal cilinders is het voor een groot gedeelte een kwestie van smaak. Het beste kunt u een uitgebreide testrit maken met de auto van uw keuze.