Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bijgeluid bij koude motor

Vraag gesteld door R.J.M. de Kok op 26 juni 2019

Bij een koude motor hoor ik de eerste 5 minuten een (zacht) razend bijgeluid. De distributieketting is nog goed zegt de garage..Citroen C4 VN-734-V

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U hoort een bijgeluid gedurende 5 minuten bij uw Citroën C4.

Het is lastig op afstand het omschreven geluid te interpreteren. Zeker wanneer je het geluid niet zelf kunt waarnemen. Nu heeft dit motortype wel de status van distributieketting gerelateerde problemen. Wanneer het geluid na 5 minuten weg is ben ik wel geneigd te denken dat gedurende die periode de kettingspanning niet in orde is met een bijgeluid als gevolg.

Kennelijk heeft de garage op basis van een gestelde diagnose genoeg reden gehad de ketting met toebehoren af te wijzen als oorzaak. Dan zou wat mij betreft de vervolgvraag moeten zijn; wat is het dan wel? Wanneer het geluid hoorbaar is zou de bron van dit bijgeluid toch traceerbaar moeten zijn. Wanneer het écht niet afkomstig is van de ketting, zou het nog een span- of looprol kunnen zijn van de multiriem. Een dynamo, waterpomp of aircopomp zou ook nog een ''razend'' bijgeluid kunnen geven. Maar nader onderzoek is echt noodzakelijk om de vinger op de juiste plek te krijgen.