Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Achterruit + krakend vering

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 22 juni 2019

Resultaten op Sinds kort heb ik een Volkswagen Polo 2009 gekocht. Als ik over een drempel rijdt, maakt de polo een krakend geluid. Is dat normaal, en wat is de oorzaak ervan. En een van de achterruit wil niet open gaan, kan ik naar de autohandelaar om het in orde te maken. Er is een 3 maanden garantie.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw VW Polo kraakt bij inveren en één van de achterzijruiten gaat niet open.

Het kraken kan afkomstig zijn van de stabalisatorstang rubbers. Dat is een relatief onschuldig geluid. Bij vochtig weer kan het ineens weer weg zijn. Soms worden die rubbers met wat vettigheid ingespoten maar dat is in de meeste gevallen geen duurzame oplossing. Een paar nieuwe stabalisatorrubbers werkt wel afdoende en is geen enorme klus. Maar feitelijk zijn de rubbers wat verdroogd en minder flexibel waardoor dit knarsende geluid ontstaat. De veiligheid is niet in het geding.

Of uw garage dit onder garantie gaat doen is nog maar de vraag. Ik weet niet waar die drie maanden garantie inhoudelijk betrekking op heeft. Vermoedelijk alleen op de motor en versnellingsbak. Mogelijk dat daarom ook de achterruitbediening niet als garantie wordt gehonoreerd. Waar u wel als consument recht op heeft is een bij aflevering deugdelijke auto, dus zonder gebreken. Wanneer de betreffende zaken al bij aflevering niet goed waren, zou de garage dat met terugwerkende kracht alsnog moeten herstellen.