Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is dat smalle kanaaltje in het vulpistool bij het tankstation?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 19 januari 2019

Beste mensen,

Het valt me op dat vulpistolen op tankstations een klein gaatje/kanaaltje onderin de uitstroomopening van het vulpistool hebben. Ik heb er een foto van maak kan die helaas via de website niet uploaden. Mijn vraag: Waar is dat voor?
1) Is het om benzinedamp af te zuigen bij tanken? Maar waarom zit het dan onderin en niet bovenin? 2) Is dat om de pomp te laten afslaan wanneer de tank van de auto vol is? Maar hoe zit het dan met afzuiging van benzine damp? We zijn benieuwd!

Hartelijke groeten.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de werking van het vulpistool.

Uit de grote opening van het vulpistool vloeit tijdens het tanken brandstof. Via de kleine opening gaat lucht/damp vanuit de brandstoftank, door de slang terug naar de opslagtank van het tankstation. Als de brandstoftank van de auto vol is stroomt er in het kleine gaatje brandstof in plaats van lucht. Daardoor wordt er een klepje gesloten die het afslagmechanisme in werking zet. De functie van het luchtgaatje is dus dubbel: afzuiging van benzinedamp (schadelijke koolwaterstoffen) en kunnen laten afslaan als de tank vol is.