Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Volvo V60 diesel/elektrisch 2e hands verstandige aanschaf

Vraag gesteld door E. Vis op 17 juni 2019

Ter vervanging van mijn Volvo V70 benzine, ben ik op zoek naar een Volvo V60 benzine/elektrisch bouwjaar 2014/2015 max 90.000km. Deze heb ik nog niet kunnen vinden. Aanbod in de diesel/elektrisch is er voldoende.

Ik rijd 12.000km per jaar. Wil met de vervangende auto weer tenminste 8 jaar rijden. Is een Volvo V60 diesel/elektrisch dan een goede keuze gezien de toekomst verwachtingen met diesel?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een hybrid versie van de Volvo V60.

Uw voorkeur voor de hybride benzine versie is logisch maar de introductie van deze hybrid is begin 2018 geweest. In de jaren 2014/2015 is het dus tevergeefs zoeken en komt u inderdaad uitsluitend de diesel variant tegen.

Op basis van uw jaarkilometrage is de diesel hybrid versie geen verstandige koop. In ieder geval niet economisch omdat door het hoge tarief MRB voor diesel als hoofdbrandstof én de hoge voertuigmassa u dat met uw jaarkilometrage niet goed gaat maken. Dat zal de komende jaren fiscaal gezien ook zeker niet goedkoper worden en vermoedelijk zelfs fors duurder. Wanneer u voor een ''gewone'' benzine V60 zou kiezen bent u met 12.000 km op jaarbasis per kilometer beduidend goedkoper uit. De kilometerprijs van een benzine versie ligt dus beduidend lager.

U zou voor een kilometerprijs berekening ter vergelijking ons Autokosten programma  https://www.anwb.nl/auto/autokosten#/kenteken
kunnen raadplegen. Wanneer u een potentiële hybrid/diesel selecteert en vervolgens een gewone benzine versie, kunt u onderaan de streep op basis van uw gebruik zien wat de kilometerprijs is. Ik durf u te voorpellen dat de diesel hybrid dan een stuk prijziger is.

Ook met het oog op de toekomst zullen diesels steeds minder in het straatbeeld te vinden zijn. Dat zien we feitelijk óók gebeuren bij de diesel/hybrid versies waar op de gebruikte markt niet veel vraag naar is. Dat kan juist aantrekkelijk zijn bij aanschaf maar bij inruil krijg je alsnog de rekening voor een hoge afschrijving gepresenteerd.

In ieder geval valt wat gewenste bouwjaar betreft de hybrid/benzine versie af en is in meerdere opzichte de hybrid/diesel op basis van uw gebruik geen geschikte kandidaat.