Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stuurhoeksensor Zafira

Vraag gesteld door Prinshgv op 1 maart 2019

Ik heb een Opel Zafira 2013, 1.6 diesel, 137000km. Vorige week ging er plotseling een tweetal dashboardlampjes branden. Die van de stuurbekrachtiging en die van de esp. Ze waren ook zo weer uit. Zonder dat ik iets deed. Zondag ging er plots een ander lampje branden. Het lampje van hetTraction control systeem. Opnieuw starten en het was uit.
Na enig speurwerk op internet bleek dat dit branden van de lampjes zou kunnen wijzen op een defecte stuurhoeksensor.
De Opelgarage heeft de computer uitgelezen en inderdaad; de computer gaf aan dit er een storing wqs geweest van die bewuste sensor. De computer is gereset en ik kon weeer gaan met de mededeling dat ikhet wel in de gaten moest houden.
Mijn idee is dat er iets electronisch (de stuurhoeksensor) defect aan het gaan is 3n dat deze vervangen moet gaan worden.
Ik hebbegrepen dat dit een kostbare operatie gaat worden.
Mijn vragen zijn: is een permanente uitval van die sensor te verwachten en wat zullen de geschatte kosten zijn.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Opel Zafira heeft een storingsmelding laten zien gerelateerd aan de stuurinrichting.

De stuurhoeksensor als aangewezen boosdoener komt vaker voor. Niet alleen bij Opel (met name de Meriva) maar meedere merken lopen hier nog weleens tegenaan. Vermoedelijk omdat het onderdeel bij hetzelfde toeleveringsbedrijf vandaan komt. De Opel moet in staat zijn een kostenberaming te maken maar vanuit de praktijk zie ik weleens bedragen voorbij komen van 1.200 euro. U zou eens kunnen informeren bij deze stuurhuisspecialist die dit wellicht voor een scherper bedrag kan repareren.

De verwachting is niet dat de bekrachtiging definitief gaat uitvallen maar zou incidenteel soms heel even dienst kunnen weigeren. Het zou kunnen dat de storing een eenmalige actie is geweest maar bij herhaling is verder onderzoek en reparatie sterk aanbevolen. Van de bekrachting moet je op aan kunnen en herhaaldelijk terugkerende storing zijn niet wenselijk en voelt ook als onbetrouwbaar. Maar in dit stadium is het misschien nog iets te voorbarig actie te ondernemen, en dan is misschien de genoemde specialist een goedkoper alternatief.