Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autoreparatie wiellager linksvoor

Vraag gesteld door J. Kruisheer op 17 juni 2019

Bij het monteren van nieuwe banden constateerde onze garage dat linksvoor een wiellager moest worden vervangen. Op de nota staat vermeld: wiellagerset vooras.
Nadat we de auto hadden opgehaald, klonk er linksvoor een enorm gerammel. Na opnieuw na de garage gebracht te hebben, kregen we nu een rekening met vervanging van een veerpoot lager en een schokdemper. Mijn vraag is nu of het mogelijk is dat door de vervanging van de wiellager schade kan zijn ontstaan aan de schokdemper?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Na het vervangen van een voorwiellager blijkt er ook een nieuwe veerpootlager gemonteerd te moeten worden vanwege een rammelend bijgeluid.

Een technisch verband met het vervangen wiellager zie ik eerlijk gezegd niet. Misschien dat het wiellager geluid zó nadrukkelijk was dat dit het gerammel heeft overstemd. Maar bij een nieuwe wiellager komt een veerpootlager niet voor demontage aan de beurt en beschouw ik dit niet zomaar als gevolgschade. Ik hoop overigens wel dat beide schokdempers vernieuwd zijn en niet één. Dat zou de auto een ongelijkmatig dempend karakter geven met negatieve gevolgen voor de wegligging. Schokdempers vervang je in de regel per set en niet per stuk.