Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Volkswagen FOX motor hapert af en toe

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 20 januari 2019

Na enkele kilometers rijden begint mijn VW FOX 1.4. in te houden en motor slaat soms af. Soms helpt veel gas geven wel. Opnieuw starten lost probleem tijdelijk op. ANWB pechhulp heeft ODB uitgelezen en geeft melding:
P0301
Overslag in cilinder 1
P0304
Overslag in cilinder 4
P0300
Meervoudige ontstekingsmissers ontdekt.

Advies ANWB hulp: bogie,kabels of bobine probleem. Ga z.s.m naar garage.

Met deze melding naar garage officiele VW  gegaan. Konden niets vinden en gaf aan dat zij storing hebben uitgelezen en niets met ontsteking heeft te maken. Wat dan wel kreeg ik geen duidelijk antwoord op. (Als het weer gebeurt terugkomen en kan te maken hebben met probleem benzine toevoer of zo).

VW FOX is uit 2010, 195.400 kilometer gereden en door vorige eigenaar altijd dealer VW onderhouden.

Iemand een tip wat ik moet doen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Volkswagen Fox vertoonde onlangs technische problemen.

De twee uitgelezen meldingen m.b.t. overslag bij de 1e en 4e cilinder zouden kunnen duiden op een ontstekings probleem. Er is echter nog een andere uitgelezen code die misschien een iets andere richting zou kunnen aangeven. De dealer heeft kennelijk een reden om richting een brandstofprobleem te denken. De code P0300 staat voor verschillende mogelijke storingen en oorzaken. Naast bobine problemen valt deze code ook te relateren aan vervuilde of weigerende injectoren maar ook een te lage brandstofdruk. Dat past ook wel bij de gedachte die de dealler had omtrent dit probleem.

De dealer heeft vooralsnog geen oorzaak kunnen vinden en vermoedelijk de storingscodes gewist. Misschien dat het omschreven pechgeval een incident is geweest en dat de dealer daarom niets heeft kunnen traceren. Dan wordt het een wilde gok om bepaalde ingrepen te doen waar niet aantoonbaar een reden voor is. Het is in dit stadium wellicht beter te blijven rijden en afwachten wat er gebeurt. Wanneer er een structureel probleem is zal deze waarschijnlijk weer terugkomen en is de kans groter dat de oorzaak gevonden is. Maar misschien dat dit een incident is geweest en de storing zich niet meer voordoet.

 

Reacties

A. Nijenhuis

Auteur - 24 november 2023

Herken het probleem afgelopen zomer ook de anwb erbij gehad heeft wel een uitlezing gedaan en bougies schoongemaakt maar het zou ook de bobine kunnen zijn nog niets aan gedaan. De auto heeft een paar maanden goed gereden nu weer het probleem.
Af en toe stoppen even wachten en weer starten gaat het weer goed maar kan zo weer gebeuren. Ook het losmaken van kabel 4 werkt nog weleens maar ook weer niet. Frusteratie allom  

Jos

ANWB Expert - 25 november 2023

Misschien dat een andere lezer de verschijnselen herkent en de mogelijke oorzaak wil delen.