Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Pijn aan de ogen door autolichten

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 17 januari 2019

De laatste jaren heb ik steeds meer last van autoverlichting. Ik ben niet technisch aangelegd en weet weinig van de diverse soorten verlichting in auto's, maar het wordt steeds erger. Vooral wanneer ik in het donker rijd, heb ik veel last van scherp licht. Veel auto's hebben nog dat gelige licht in de koplampen, maar steeds meer auto's hebben tegenwoordig erg scherp wit licht. Ik rijdt vijf dagen per week met de auto naar mijn werk, zo'n 25 kilometer (vooral over de snelweg). Dan ervaar ik de meeste hinder. Maar ook wanneer ik in de stad rijd merk ik het. Zelfs heb ik soms last van de verlichting van bromfietsen en fietsen.

De laatste tijd rijd ik vaak met een geblindeerde binnenspiegel en vaak scherm ik met een hand mijn linkerbuitenspiegel af als er weer een auto met dat schelle licht langskomt. Ook van tegenliggers heb ik vaak last. Op de snelweg wat minder omdat de afstand van de tegenliggers dan groter is.

Kan ik hier zelf iets tegen doen? Een nachtbril of iets dergelijks kopen. Het is erg vervelend en het schelle licht doet vaak zeer aan mijn ogen.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U zoekt een oplossing voor het soms hinderlijke effect van felle autoverlichting.

De moderne vaak led- of xenonverlichting wordt vanwege de sterkte een kleurintensiteit nog weleens als onprettig ervaren door de overige weggebruikers. De wat oudere generatie auto's met hallogeen verlichting trekt wat dat betreft wat minder de aandacht en wordt de nieuwe verlichting vaak als opdringerig ervaren. Uiteraard voldoet deze verlichting aan de gestelde eisen maar het door u omschreven verschijnsel horen we vaker. Dat heeft ook zeker onze aandacht, óók op Europees niveau. Méér licht is zeker voor de bestuurder een groot voordeel maar dat mag natuurlijk niet ten koste gaan voor de verkeersveiligheid van de overige weggebruikers.

U zoekt voor een oplossing vooralsnog bij u zelf. Er zijn inderdaad brillen die een positief effect hebben op lichtomstandigheden zoals de verblinding door koplampen maar ook bepaalde reflecties zoals strepen op het wegdek. Ik denk dat op basis van uw klacht een optciën wel een passende oplossing kan aanbieden. Zie o.a deze brillenglazen fabrikant met een duidelijk productomschrijving dat toch wel erg aansluit op uw klacht.