Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oorzaak defecte compressor

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 13 juni 2019

Wij hebben in nov 2017 een Opel Vivaro bus gekocht. Waarschijnlijk koelde de airco toen al (enige tijd) niet meer, maar wij ontdekten dat pas in het voorjaar van 2018. We hebben toen een Airco service beurt gedaan bij Kwikfit, waarbij systeem compleet gevuld is (na vacuümtest). Na 1 week bleek airco niet meer te koelen. Kwikfit gaf aan dat er lek in systeem moest zitten en retourneerde het betaalde bedrag (zeer correct). We hebben de airco niet meer gebruikt. Bij de APK keuring in april dit jaar hebben we een diagnose laten stellen. Het was nodig de condensor en de droger te laten vervangen. Deze reparatie hebben we vorige maand laten uitvoeren. Kosten € 540. Twee weken heeft de airco het gedaan en toen stopte de compressor. De garage geeft aan dat dit komt omdat het systeem lange tijd niet gevuld is geweest en niet gebruikt. Er zou nu een andere compressor geïnstalleerd moeten worden.
E.e.a. roept bij ons de volgende vragen op:
1. Is het zeker dat dit de oorzaak is van de defecte compressor of kan er ook een andere oorzaak zijn? D.w.z. bestaat de kans dat een nieuwe compressor na korte tijd ook weer defect gaat vanwege mogelijke andere oorzaak?
2. De garage was op de hoogte dat systeem lange tijd leeg en niet gebruikt was. Was het defect aan de compressor te voorkomen geweest?
3. Is het billijk om bij de garage een deel van de kosten van de reparatie van de condensor en de droger terug te vragen omdat zo kort hierna de compressor defect is gegaan?
4. Welke acties zou u adviseren?
Dank voor uw reactie!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de gedane werkzaamheden en gebreken aan de airco van uw Opel Vivaro.

U meldt dat bij aanschaf de airco vermoedelijk toen al een poosje niet heeft gewerkt. Welicht heeft de airco in die periode regelmatig ingeschakeld gestaan met vermoedelijk ook te weinig koudemiddel en op den duur zelfs zónder vanwege een lekkende condensor. Een ingeschakelde compressor pomp heeft de smerende werking van het koudemiddel nodig en kan defect raken wanneer er te lang met té weinig koudemiddel wordt gereden. Vermoedelijk was bij het vervangen van de condensor en droger het kwaad aan de compressor al geschied en is dit min of meer de erfenis van de vorige eigenaar. Ik denk daarom dat het niet aantoonbaar verwijtbaar is dat de schade aan de pomp door de garage voorkomen had kunnen worden. In die zin deel ik ook de verklaring van de garage en zou het enige verwijt kunnen zijn dat men had kunnen opmerken dat door een langdurige lekkage de pomp óók nog een defect zou kunnen. Maar dat zou dan pas aan het licht kunnen komen wanneer de airco afgevuld is en gebruiksklaar. Feitelijk is dat ook zo gegaan.

Ik begrijp dat naast de nieuwe condensor en droger de kosten voor een nieuwe compressor als een onaangename verrassing uit de lucht komt vallen. Ik zie alleen geen reden dit de uitvoerende garage aan te rekenen. Bij de koop in 2017 werkte de airco immers al niet.