Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

N markering Porsche banden

Vraag gesteld door Ploumen op 12 juni 2019

Zijn bij vervanging van banden bij Porsche sinds kort banden met N codering/ markering verplicht gesteld door verzekeringen? ( garagehouder stelt dat bij niet n codering bij schade in Duitsland niet wordt uitgekeerd) we rijden de Porsche tot snelheden van 160 km/h dus niet 300 plus en kumho banden bevielen prima ( niet N). 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de volgens de garage voorgeschreven banden voor uw Porsche.

De banden met de N codering zijn merk specifiek. In dit geval dus speciaal voor Porsche ontwikkeld. Deze banden zijn volgens Porsche onder racecondities getest om ook op de openbare weg de meest optimale wegligging te realiseren. Ik begrijp dat uw rijgedrag niet gericht is om de uiterste prestaties van uw auto regelmatig aan te spreken. In die zin zou u prima kunnen volstaan met niet merk gebonden banden zoals de huidige banden die u kennelijk prima zijn bevallen.

Uw garage stelt dat u in Duitsland aansprakelijk bent wanneer u door een ongeval schade oploopt aan uw Porsche. Duitsland kent voor trajecten waar geem maximum snelheid geldt een richt- of adviessnelheid van maximaal 130 km/h. Bij hogere snelheden kan je bij een ongeval aansprakelijk gesteld worden wanneer blijkt dat u met de geadviseerde snelheid het ongeval had kunnen voorkomen. Uw voertuig blijft uiteraard wel gewoon verzekerd. Overigens zijn er meerdere automerken die een merk en type gerelateerde bandencodering kennen. Wij zien dat niet als noodzakelijk om dat bij vervanging te handhaven. Tenzij een verzekeringsmaatschappij dat heel specifiek vermeld in de polisvoorwaarden. U zou daar nog gericht naar kunnen kijken maar verwachten wij niet dat er een dergelijke voorwaarden is opgenomen.