Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lekke koppakking

Vraag gesteld door Jadmi op 14 juni 2019

Ik heb in januari een Ford C-max automaat, 1498 cm3, bouwjaar mei 2018 met 22000 km op de teller bij een dealer gekocht. Nu in mei met 25000 km is er een lekke koppakking ontstaan. Mijn vraag; kan dit (niet normaal natuurlijk) voorkomen en heeft dit na reparatie (garantie) consequentie voor de toekomst?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Ford C-max blijkt een lekke koppakking te hebben.

Door een koelwaterlekkage kan het bij de Ecoboost motoren van Ford vookomen dat de cilinderkop oververhit raakt en kan gaan scheuren. Feitelijk heeft dat het zelfde effect als bij een lekke koppakking. Uiteraard is er garantie en zie ik bij een deugdelijke en duurzame reparatie geen bezwaar of verdere gevolgen. Er is nog een klein jaar aan fabrieksgarantie als stok achter de deur.

Vraag wel ná reparatie om een afschrift van de gedane werkzaamheden, om eventueel altijd achter de hand te hebben wanneer in een later stadium het toch niet goed blijkt  Maar het zou kunnen dat dit gebrek het gevolg is van een motorische waterlekkage met oververhitting als gevolg. Ford kent hier ook een terugroepactie voor waar mogelijk óók uw auto onder valt. Vraag zeker aan de dealer hoe dit defect heeft kunnen ontstaan. Het is vervelend dat u min of meer een valse start maakt met deze auto, maar bij een vakkundig herstel van dit gebrek én de oorzaak hoeft dat het verdere rijplezier niet de bederven.