Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Elektrische bestelauto grijs kenteken ombouwen naar geel kenteken

Vraag gesteld door Herman op 15 juni 2019

Ik heb pas een elektrische bedrijfsbus gekocht met 2 zitplaatsen. Het zou makkelijk zijn als ik een achterbank had om meer mensen mee te kunnen nemen. Aangezien het een volledig elektrische auto is rust er geen BPM op. Wat gaan de kosten worden bij ombouw op het gebied van bpm? Bijtelling van 4% heb ik al. Alvast dank.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt uw elektrische bedrijfswagen om te bouwen als personeneauto met extra zitplaatsen.

Mogelijk heeft de betreffende auto al de vorbereidingen aan boord wat betreft een achterbank en aanwezige gordelbevestigingen. Uw dealer weet u dat vermoedelijk wel te vertellen. Maar de auto zal na het ombouwen wel door de RDW gekeurd moeten worden. De auto is wat inrichting betreft dan géén bedrijfswagen meer en krijgt dan dus een personenwagen kenteken. Zie aanvullende de pagina ''Wijzigingen aan een bedrijfsauto'' van de RDW.

Er is inderdaad géén sprake van BPM op elektrische auto's. Uw bijtelling is echter wel op basis van een bedrijfswagen en de daarbij behorende catalogusprijs. Na ombouw is de identiteit van het voertuig feitelijk gewijzigd naar personenauto met óók een andere oorspronkelijke nieuwprijs. Het zou dus kunnen dat de Belastingdienst wat bijtelling betreft u voor een hoger bedrag gaat aanslaan. Misschien dat u dat voor opheldring zou kunnen voorleggen aan de Belasting Telefoon Auto: 0800 - 0749.