Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

All-seasons banden Italië

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 19 januari 2019

Ik heb banden van Michelin type CrossClimate 175/65R14 (heavy load) met Peak snow mountain en M+S symbool.  Mij is verteld dat dit een all-seasonband is. Mag deze band ook in de zomer en winter gebruikt worden in Italië?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

All-seasonbanden met M&S opschrift én het sneeuwvloksymbool zijn toegestaan waar banden met wintereigenschappen vereist zijn. In Duitsland mag u bij winterse omstandigheden dus met all-season banden rijden. Dat maakt ze echter niet in alle omstandigheden de meest geschikte band.

Tekortkomingen in prestaties 
Voor de wet zijn all-seasonbanden dus afdoende. Kijken we naar de prestaties van all-seasonbanden, dan stuiten we ten opzichte van winterbanden wel op tekortkomingen. Die zijn er vooral op het gebied van tractie en zijdelingse grip in de sneeuw. Zo zullen winterbanden het altijd beter doen op een besneeuwde helling dan all season banden.

Omstandigheden
Op hellende wegen met sneeuw zal de grip al gauw tekort schieten, wegrijden vanuit stilstand op een helling wordt dan heel lastig. All-seasonbanden zijn dus echt niet geschikt om even een besneeuwde bergpas op en af te rijden. In een vlak land als Nederland is de 4-seizoenenband wel inzetbaar, op bijvoorbeeld een tweede auto die niet meegaat naar de wintersport.

Compromis
Met all-seasonbanden moet je zowel in de zomer als de winter je rijstijl aanpassen. Door meer afstand te houden en je snelheid aan te passen kun je compenseren voor de tekortkomingen die deze banden ten opzichte van de specialisten hebben. Het is de vraag of je dat moet willen. De veiligste combinatie is winterbanden in de winter en zomerbanden in de zomer.