Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Airco

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 16 juni 2019

Wij hebben in 2016 een Peugot 307SW gekocht uit 2006 (toen 220,000 km). Sinds 2016 zijn er voor EURO 3.500,- reparaties uitgevoerd. Wij gaan komende augustus naar Zuid Frankrijk op vakantie (2 volwassenen en 3 kinderen). Vorige week heeft onze garage een diagnose gedaan; er zouden weer reparaties uitgevoerd moeten worden van EURO 1.200,-. Ik heb er nu voor gekozen dit niet te laten doen maar een noodzakelijk deel (nieuwe banden en klein onderhoud). En volgend jaar een andere auto te kopen maar wel met deze auto naar Frankrijk te rijden komende zomer. Er is echter een probleem; de airco werkt niet. Er is een airco controle uitgevoerd. De aircopomp slaat niet aan. Of de aansturing is niet correct of de pomp zelf is defect. Als een nieuwe pomp moet geïnstalleerd en aangeschaft zijn  de kosten rond de EURO 800,-. dat geld hebben we niet en willen we er ook niet in steken omdat we volgend jaar een andere auto kopen. Maar met de kleine kindjes hebben we in augustus in Zuid Frankrijk echt airco nodig; denk aan files. Kunt u advies geven of er een tijdelijke (mobiele) airco geïnstalleerd kan voor max EURO 100,-? En kan het misschien zijn dat de airco nog éénmaal bijgevuld kan en werkend zal zijn zonder dat de pomp moet vervangen/aangepast? In dat geval kan ik nog een andere garage vragen de airco bij te vullen, dat kost zo'n EURO 75,-n. Althans dat had ik bedacht.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Uw Peugeot uit 2006 heeft wat onderhoud nodig maar u wilt alleen het hoog nodige laten uitvoeren.

U gaat met de auto, met kleine kindjes, naar zuid Frankrijk en de airco werkt niet.
De oorzaak is niet geheel duidelijk.

Een tijdelijke (moniele) airco is geen optie, als er al iets te koop is zal de capaciteit minimaal zijn.

Voor wat betreft de airco kunt u natuurlijk bij een airco specialist of bij een GMTOdiagnosespecialist diagnose laten stellen.
Het is mogelijk dat de aircopomp niet aanslaat omdat er te weinig koelmiddel in het systeem zit. Bijvullen heeft natuurlijk uitsluitend zin als er geen lekkage in het systeem gevonden wordt.

Als de airco niet voor een redelijk bedrag gerepareerd kan worden is een andere bestemming, waar airco minder van belang is, misschien een oplossing.