Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motor slaat af bij stoppen na korte afstand ´s ochtends

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 31 mei 2019

Mijn Audi Q5 diesel, automaat uit 2010 slaat af als ik ‘s ochtends wegrijdt en na een korte afstand moet stoppen voor bijvoorbeeld een verkeerslicht. 
Als ik daarna weer opnieuw de motor start en enige tijd verder kan rijden, is er verder niets meer aan de hand. Als ik in het begin nog een paar keer echt moet stoppen, is de kans behoorlijk groot dat de motor weer afslaat. Bij de garage (geen Audi dealer) hebben ze geen idee en willen ze allerlei dure dingen uitproberen, zoals olie van de versnellingsbak verversen (á 500,-).
Hopelijk hebben jullie een goed idee van het probleem en een goed advies.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U zoekt naar een oorzaak van het omschreven probleem bij uw Audi Q5.

De Wegenwacht heeft de ervaring dat bij de Q5 de klep van de uitlaatgasrecirculatie (EGR) bij de dieselmotoren ‘plakt’ wel eens. Met een tik en goed schoonmaken krijgt de Wegenwacht die weer normaal functionerend. Als dit vaker voorkomt, moet er wel een keer een nieuwe klep in. De 2,0 liter diesels hebben een variabele turbo. De vaantjes die voor die variatie zorgen, gaan wel eens vastzitten en dan zit er niets anders op dan heel de turbo vernieuwen.

Met name een vervuilde of defecte EGR klep kan een aarzelende en haperende motor opleveren en zou mogelijk in verband gebracht kunnen worden met uw omschreven gebrek. Maar de kans is ook groot dat nader onderzoek noodzakelijk is om tot een defintieve diagnose te komen. Dan bent u toch wat meer gebonden aan een dealer of diagnose specialist.