Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kilometerstand Toyota Prius 299.999

Vraag gesteld door C. Nobels op 4 juni 2019

Ik heb een toyota prius uit 2007 die nu 299999 km heeft bereikt en niet verder gaat. Ik heb hierover contact opgenomen met Toyota, echter, zij geven aan dat alle kosten om dit weer in orde te brengen bij ons liggen. De auto is dealer onderhouden by toyota, verder is dit euvel niet veroorzaakt door het rijden zelf, maar een mankement of keuze bij de bouw van dit type prius.

Ik ben van mening dat dit een productie aangelegenheid/fout is van toyota, dat de auto niet aan mij is verkocht met de conditie dat hij een maximum van 299999km kan rijden op de teller en dat dus daarom Toyota het euvel kosteloos dit dient te verhelpen. Toyota ziet dat heel anders. Het ironische is nog dat Toyota het volgende onderhoud heeft gepland voor 305000 km... dat gaat dus sowieso nooit op de teller staan.

Ik zie dit als en verborgen gebrek wat bij de aanschaf al bekend was over deze generatie prius en wat niet is gemeld. Hoe zit het nu met de APK en NAP? Wat vindt de RDW hiervan? Wat zijn mijn rechten? Wat zijn de plichten van toyota? Bovendien verhuren wij daarnaast ook regelmatig de auto via snappcar, dit kan dus nu niet meer, dus ik zit ook met bedorven (kleine) inkomsten. Ik hoor graag jullie advies en antwoord op mijn vragen.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Het telwerk van de kilometerteler in uw Toyota Prius uit 2007 gaat niet verder dan de huidige stand van 299.999 km. U stelt dat er sprake is van een ondeugdelijk product. De verkoper wil u niet tegemoet komen in vervanging van de teller. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.

Levensduur benzine auto
Gemiddelde levensduur van een auto met een benzinemotor bedraagt circa 250.000 km/

Non-conformiteit art 7:17 BW
Gelet op de gemiddelde levensduur van een auto met een benzinemotor afgezet tegen de huidige kilometrage, maakt dat er hier geen sprake is van een ondeugdelijk product. De auto inclusief de teller kent immers een langere levensduur da u in alle redelijkheid mocht verwachten. Conclusie is derhalve dat vervanging van de teller geheel voor eigen rekening dient te blijven.

ACtronics
Tot besluit adviseer ik u contact op te nemen met ACtronics in Almelo. Gerede kans dat zij een oplossing hebben voor het probleem met de teller.