Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geluidsvolume richtingaanwijzer

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 7 juni 2019

Vooral na rotondes merk ik dat mijn richtingaanwijzer niet zelf uitschakelt. Waarschijnlijk door een te flauwe bocht. Omdat ik vervolgens andere weggebruikers in gevaar kan brengen, heb ik bij mijn dealer (ik rijd een Kia Carens) geïnformeerd of ze er voor zouden kunnen zorgen dat mijn richtingaanwijzer een luider geluidssignaal geeft. Dat zou volgens hun niet mogelijk zijn. Zijn jullie dit met de dealer eens?
Kennelijk speelt het probleem ook bij andere auto's, want zelf wordt ik ook wel door onnodig knipperende richtingaanwijzers van anderen in verwarring gebracht.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Soms blijkt uw richtingaanwijzer ongemerkt nog aan te staan. Door de flauwte van de bocht blijkt deze niet automatisch af te slaan.

Er zijn meerdere situaties waarbij de richtingaanwijzer handmatig weer uitgezet moet worden. Niet alleen bij een flauwe bocht maar ook bij het in- en uivoegen op de snelweg of inhaalactie. Sommige auto's beschikken over een richtingaanwijzer met tiptoets functie, om juist in een dergelijke situatie te voorkomen dat de knipperlichten onnodig lang en met de bijbehorende verwarring blijven knipperen. Een geluidsignaal én de knipperende controlelampjes zouden de bestuurder hierop voldoende moeten attenderen.

U zou graag het geluidsignaal wat luider willen hebben. Dat kan. Er zijn universele zoemers  te koop die relatief niet al te ingewikkeld zijn om te installeren. Misschien zijn dit niet de standaard werkzaamheden van uw dealer maar met een beetje goede wil is er wel een oplossing mogelijk.