Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fluittoon Mercedes Komressor

Vraag gesteld door R. Mulder op 5 juni 2019

Mijn C180 Mercedes, maakt een hoge (turbo) fluittoon, dit begint boven de 55/60KM per uur, als ik het gas los laat is het weg. Het is een automaat, statonair lopen hoor je niks. 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de turbo van uw Mercedes.

De turbo doet in de regel niet mee bij een stationar toerental. Pas bij een verhoogd toerental zal de turbo een duid in het zakje doen om door een betere cilindervulling méér prestaties uit de motor te kunnen halen. Het is heel goed mogelijk dat u dán deze fluittoon gaat horen, gereleateerd aan de genoemde snelheid. Nu kan een fluittoon ook elders vandaan komen zoals ergens valse lucht maar dat kan dus óók van de turbo afkomstig zijn. In het laatste geval zou dat kunnen duiden op gevorderde slijtage.

Nu is diagnose op afstand per definitie een moelijke opgave maar zeker om een bijgeluid te kunnen interpreteren. Maar fluittoon en turbo zijn in dit geval wel té veel aan elkaar gerelateerd om u toch te adviseren op kort termijn de garage hier naar te laten kijken. Vooral om óók tijdig in te kunnen grijpen en daarmee mogelijke gevolgschade te voorkomen. Ik zou u dus een garage bezoek willen adviseren omdat dit een serieus signaal kan zijn.