Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Eisen aan fietsdragers in het buitenland

Vraag gesteld door H. Buist op 7 juni 2019

Ik heb een hybride auto waar alleen een trekhaak met zevenpolige stekker op mag. Mij is verteld dat dan achteruitrijlichten en mistachterlicht op de fietsendrager niet bediend kunnen worden. Dat zou in Nederland geen probleem zijn maar in sommige andere Europese landen wel omdat die optie wettelijk verplicht zou zijn. Graag zou ik horen of dat inderdaad het geval is.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw vraag gaat over het al dan niet verplicht aanwezig zijn van een mistachterlicht en achteruitrijlamp op een fietsdrager buietn onze landsgrenzen.

Aan een fietsendrager worden andere eisen gesteld dan aan een aanhanger. Het wordt gezien als last.

Want volgens artikel 5.18.7 Regeling voertuigen

e. indien de verlichting en retroreflectoren van het voertuig door de lastdrager of de goederen worden afgeschermd, moet de lastdrager aan de achterzijde zijn voorzien van twee rode achterlichten, twee rode remlichten, twee rode retroreflectoren en twee ambergele richtingaanwijzers, die moeten zijn aangebracht op een afstand van niet meer dan 0,50 m vanaf het punt van de grootste breedte van het voertuig met inbegrip van de lastdrager.

Daarom is verlichting met een 7-polige stekker dus ook voldoende. En wanneer je in Nederland voldoet aan de uitrustingseisen mag je in het buitenland zo ook aan het verkeer deelnemen, conform het Verdrag van Wenen.