Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto zonder olie

Vraag gesteld door Andreemmelot op 7 juni 2019

Mijn auto van exact drie jaar oud met dertigduizend km is 23 mei voor onderhoud geweest bij de dealer. Vandaag kwam er op eens een waarschuwing dat ik de auto direct aan de kant moest zetten en de motor uitzetten. Ik heb gelijk naar de olie gekeken die was niet pijlbaar.
De auto is nu bij de dealer waar ze met onderzoek bezig zijn .
Ik heb een leenauto mee gekregen en toen ik zij dat dit niet echt nodig was zij de receptionist neem maar mee het is toch gratis als het onze schuld is.
Zijn ze nu gewoon vergeten olie bij te vullen of is er te weinig olie er in gedaan.
Er ligt geen olie op mijn parkeerplek voor de deur, er zit geen olie onder of achterop de auto.
Mijn vraag nu is wat kunnen de gevolgen zijn voor de lange termijn en wat kan ik juridisch.
Ik heb na het onderhoud twee honderd km gereden voor dit alarm kwam, het alarm was ook eigenlijk gelijk weer weg.
Feit is natuurlijk ik kon geen olie pijlen dus er zat zo goed als niets in. De monteur van het sleepbedrijf heeft het ook geconstateerd en ook dat er nergens olie te zien was. De auto is een smart 4-2 cabrio bouwjaar 2016 km stand 32000
Ik wacht in spanning uw antwoord af.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

200 km na een onderhoudsbeurt kreeg u een waarschuwing dat u uw Smart Fortwo cabrio direct aan de kant moest zetten. Er bleek geen motorolie meer aan de peilstok.

De auto staat nu bij de delaer en u vraagt wat er gebeurd is en wat de gevolgen op de lange termijn kunnen zijn.

Wat er gebeurd is kan ik zo ook niet zeggen. Als er geen lekkage is lijkt het er op dat er te weinig olie gevuld is na het vervangen van de olie en het oliefilter.

Zolang het oliedruklampje niet brandt is er voldoende olie om de oliedruk in stand te houden en is de smering in orde. Waarschijnlijk door het lage oliepeil heeft de oliepomp in een bocht of bijvoorbeld bij afremmen even geen olie gehad.

De extra olie, zeg maar tussen minimum en maximum ligt in het oliecarter om af te koelen.
Als u met het lage oliepeil lange afstanden met hoge snelheid heeft afgelegd is mogelijk de temperatuur van de motorolie (te)hoog geweest waardoor de smering en koeling toch in gevaar geweest is.

Onderzoek zal moeten uitwijzen hoe het oliepeil zo laag gekomen is.