Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanschaf occasion

Vraag gesteld door V. Welten op 5 juni 2019

Ik weet niet goed wat wijsheid is wat betreft de aankoop van een andere auto.
Ik ga hem gebruiken voor Woon-werk verkeer (99% snelweg)(160km p/d) al kan dat over een paar jaar minder zijn.
Eisen: comfortabel, zo zuinig mogelijk (durf echter geen Diesel meer aan te schaffen). Er moeten kinderen of volwassen mee kunnen op de achterbank. En de voorkeur gaat naar een Japanner. Budget ongeveer 6000 euro maar liefst minder en wil hem langere tijd kunnen rijden.

Keuzes tot zover:
-Honda civic Hybrid, veel luxe en grote auto en toch relatief zuinig. Echter hoe zit het met de techniek? en vaak hoge KM-standen bij dit budget. Hoge wegenbelasting en aanschafprijs.Vaak wat ouder.

- Honda Civic ( liefst vanaf 2008). mooie auto, goede techniek en betrouwbaar. Redelijk wat ruimte. Maar is de 1.4 sterk genoeg en wat verbruikt die? 1.8 wellicht te dorstig?? En wederom hoge wegenbelasting plus aanschafprijs. Vaak ook wat ouder.

- Suzuki Swift, leuk model, zover ik weet betrouwbaar. Aanschafprijs vaak lager dan bovenstaande modellen en jonger. Wel stukje kleiner. Lagere wegenbelasting en volgens mij redelijk zuinig.

Wat is hier nu een verstandige keus in? Vergeet ik wat modellen? Zou ik Diesel nog moeten overwegen?

Hopelijk kunt u hier wat licht op schijnen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U zoekt een vervangende auto voor zo'n 160 km woon-werk kilometers. Uw voorkeur gaat uit naar een Japanse auto. Met de drie genoemde modellen kiest u inderdaad voor véél betrouwbaarheid. Dat geldt ook voor de hybrid versie van de Civic met inderdaad ook vaak hoge tellerstanden.

Ik denk echter dat u in uw zoektocht naar de meest geschikte kandidaat toch éérst naar de brandstofsoort moet kijken. Wanneer ik kijk naar uw dagelijkse kilometers, zou dat in totaal op jaarbasis ergens rond de 35.000-40.000 km op jaarbasis moeten zijn. Economisch gezien is diesel dan toch zeker een goedkoper alternatief wanneer je onderaan de streep kijkt naar de prijs per kilometer. De keuze voor een diesel klinkt in het huidige tijdperk misschien nogal tegenstrijdig. Diesels verliezen óók wat verkoopcijfers betreft steeds meer terrein en lijkt in de transitie naar volledig elektrisch rijden het voornaamste kind van de rekening te worden. We zien dat ook in de gebruikte markt waar diesels steeds lastiger een nieuwe eigenaar vinden en vaak beduidend goedkoper worden aangeboden dan vergelijkbare benzine versies. Juist óók daarom kan desondanks een diesel toch een overweging zijn. Misschien is dat op dit moment nog de meest relevante vraag. Wordt het benzine/hybride óf is een betrekkelijk jonge en schone diesel misschien toch ook een optie.

Ik adviseer u om ons Autokosten programma te raadplegen. Hiermee kunt u op basis van de aanschaf van een gebruikte auto én uw persoonlijk gebruik, van bijvoorbeeld een potentiele benzine én diesel kandidaat de kilometerprijs laten uitrekenen. Misschien dat dit toch een ander licht zou kunnen werpen op uw zoektocht naar een vervangende auto.