Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aankoop advies bij tweedehands bedrijfswagen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 4 juni 2019

Ik ben opzoek naar een 2e hands bedrijfsauto (model Caddy). Ik kijk onder andere naar de Peugeot Partner of Ford Transit Connect uit bouwjaren 2014-2015-2016 met kilometer standen van tussen de 40.000 en 80.000.  Ik weet dat de Volkswagens vrij oncerslijtbaar zijn maar heb geen ervaring met deze merken. Wat zijn veel voorkomende problemen, onderhoudsposten bij deze auto's vanaf de genoemde kilometer standen en verder? Zijn er zaken waar ik speciaal op moet letten?

Daarnaast kwam ik een VW Caddy Ecofuel tegen met een stand van 88.000 km. Is aardgas ook in het buitenland overal verkrijgbaar en levert deze brandstof combi extra onderhoud of veelvoorkomende problemen op?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een gebruikte bedrijfswagen.

Het onverslijtbare imago van Volkswagen waar u op doelt is relatief. De bedrijfswagen tak van VW heeft zeker een goede naam, maar de diesel varianten van Ford en Peugeot wil ik niet als per definitie 'n stuk minder beschouwen. Ik denk dat met name de Transit een prima concurerende tegenhanger is van de Caddy. De bedrijfswagenmarkt is niet het werkterrein waar de ANWB in actief is maar de Duitse merken hebben misschien wat elektronica betreft een streepje voor op de Franse merken. Dat is in ieder geval wel onze ervaring.

Over veel voorkomende gebreken van de bedrijfswagenmarkt hebben we geen concrete informatie. Maar in grote lijnen zou je de Duitse bedrijfswagens wel kunnen beschouwen als het meest duurzaam en betrouwbaar. De Ecofuel versie van de Caddy zou ik u niet per defintie aanraden. De verkrijgbaarheid van CNG is summier, ook in het buitenland. Met een blik in de toekomst zien we daar géén verdere ontwikkeling in. Diesel verliest zeker ook terrein maar met een diesel van de genoemde generatie is deze voorlopig schoon genoeg om daar de komende jaren nog veel rijplezier van te hebben. En dan past diesel wat betrouwbare kilometers betreft nog altijd het beste bij een bedrijfswagen. En met tellerstanden van 40.000-80.000 km heeft zo'n auto nog een heel leven voorzich.