Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trillende en onstabiele auto

Vraag gesteld door T. Kooijman op 22 mei 2019

Sinds ik mijn Mazda Mx-5 uit 2001 afgelopen augustus heb gekocht ben ik er enorm tevreden mee. Super fijne auto. Motorisch in orde. Recent nieuwe banden erop laten plaatsen en direct even laten uitlijnen. Ook gaat hij volgende week voor nieuwe voorremmen en een apk. Nu is het zo dat mijn auto de laatste tijd enorm trilt (soms geeft het stuur vasthouden pijn aan de polsen) met snelheden boven de 120 kmh en dan soms is er helemaal niks aan de hand en rijdt hij soepel. Ook als ik rem lijkt hij een beetje te glijden als ik van 120 naar 80 moet (in filevorming bijvoorbeeld. In de bebouwde kom remt hij gewoon rustig. Bij het remmen trekt hij naar links. Hij swabbert zegmaar in mijn beleving. Wat zou het kunnen zijn? Een niet goed functionerende bougie of kromme velgen? Is er meer aan de hand? Volgens mij zei de bandenman dat er een disbalans zat in mijn velgen. Is er een loodje los?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Na het vervangen van de banden trilt het stuur van de auto. De garage die de banden geleverd heeft denkt dat er onbalans is in een van de velgen. Het onderzoek zal dus gericht moeten zijn op de velgen en banden. Als deze niet in balans te krijgen zijn zullen er een of meer nieuwe velgen  gemonteerd moeten worden.

Uw auto gaat volgende week naar de garage om de voorremmen te vernieuwen en de APK uit te voeren. Hierna zullen de problemen met remmen wel zijn opgelost.