Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Speling bij stuurstang

Vraag gesteld door P. Faber op 28 mei 2019

Tijdens laatste APK-keuring is bij onze Opel Astra twinpoort uit 2006 spelling, minder dan 1 mm, in stuurstangen geconstateerd, hij is niet afgekeurd. Wel is geadviseerd om t.z.t. de stuurstangen te vervangen en uit te lijnen. reparatie kosten ca. € 350,=. Wat zijn de risico's als we dit niet verhelpen aangezien we nog een keer naar Bretange gaan met vakantie en daarna de auto verkopen. We merken momenteel niets van dit euvel en rijden weinig (nog geen 10.000 / per jaar. Huidige km stand 250.000.    

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt dat bij de laatste APK er melding is gemaakt van speling op de stuurstangen.

Er is echter geen reden tot afkeur maar dit is wel een signaal van gevorderde slijtage. De betreffende speling kan gevolgen hebben voor de wielstanden en dát kan ook weer effect hebben op de bandenslijtage. Deze zou wat ongelijkmatig kunnen zijn, en met name bij rechtuit rijden zou het stuurgedrag ook wat minder nauwkeurig kunnen zijn bij wat speling op de spoorstangeinden. Maar vaak is deze slijtage een langzaam durend proces en merkt de berijder nauwelijks iets van het bijeffect.

Bij de volgende APK zou vervanging mogelijk wel aan de orde kunnen zijn, maar in dit stadium zie ik geen bezwaar dit vanwege aanstaande inruil nu niet te laten uitvoeren.