Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Sensor rood licht flitspaal

Vraag gesteld door L. Sturkenboom op 25 mei 2019

Vanmorgen reed in achter een paar auto's aan door groen licht. Ik keek om mij heen en zag toen plots dat het licht alweer op oranje stond. Ik wilde gas geven maar toen sprong het licht weer op rood, dus ging op mijn remmen staan. Ik stond uiteraard niet meteen stil en ben volgens mij over het lijntje gereden. Wanneer wordt er door een flitspaal geflitst? Ik stond immers stil en ben niet meer door gereden.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U denkt dat u over de streep gereden bent toen het licht al op rood sprong. Daarna bent u gestopt en u vraagt zich af op welk moment er geflitst wordt.

De werking  van een roodlicht camera
De camera wordt aangestuurd door 2 lussen in het wegdek die net na de stopstreep liggen. De tussenruimte is 0,5 0f 1 meter zodat ook de snelheid gemeten kan worden en de set lussen niet door 2 voertuigen gelijktijdig bezet kunnen zijn.  Als de auto bij rood licht over die 2 lussen rijdt, registreert de camera dat er door rood wordt gereden en flitst.  De camera werkt pas ‘ergens’ tussen o en 1 seconde nadat het licht naar rood is gegaan.