Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Reparatie bij garage niet correct

Vraag gesteld door K. Ijpelaar op 29 mei 2019

Ik heb laatst bij een fiat garage mijn versnellingsbak van de auto (Fiat Punto Kenteken:39-PVP-4) laten vervangen, de oude was namelijk stuk. Nu heb ik hem gisteren opgehaald en merk nu dat de cruisecontrol in de 5de versnelling niet werkt. Dit heb ik aangegeven bij de garage maar die blijven volhouden dat dat niet met de reparatie en of vervangen van de bak te maken kan hebben. Ik heb op verschillende fora anders gelezen, als er namelijk een verkeerde versnellingsbak gemonteerd is met een andere overbreng leek dat het probleem te zijn. Nu is mijn vraag aan jullie of de informatie die ik op diverse autofora heb gevonden juist is. Ik heb namelijk €1500,- voor de reparatie betaald (bij een officiële fiat garage) en mag er dan toch wel vanuit gaan dat het goed gemaakt wordt en dat ik niet door de garage nog een oor wordt aangenaaid en ze dit bestempelen als nieuw gebrek.

Graag hoor ik jullie advies, alvast heel erg bedankt!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Na vervanging van de versnellingsbak weigert de cruisecontrol in de 5e versnelling.

Ik ga er vanuit dat cruisecontrol bij terugschakelen naar de 4e versnelling dan wél werkt. Een verklaring zou dan inderdaad kunnen zijn dat er sprake is van een afwijkende tandwiel overbrengingsverhouding. Mogelijk dat de ECU/ECM daardoor geen logisch verband ziet tusssen de gekozen versnelling, motortoerental en snelheid, en dat de CC daardoor geen groen licht krijgt om de gewenste snelheid vast te houden.

De ECU/ECM zou door de Fiat dealer gereset kunnen worden en opnieuw ingeleerd. Mogelijk dat er dan een ander baktype geselecteerd kan worden. Maar er kan weldegelijk een verband zijn met de vervanging van de bak. Feitelijk heeft u garantie op de gedane werkzaamheden en denk ik dat u op basis van de nieuwe bak én de weigerende cruisecontrol, technisch gezien een gegronde reden heeft een beroep te doen op garantie. Wanneer dit defect volgens de dealer volstrekt los staat van de gedane werkzaamheden ligt die bewijslast bij hun. Misschien is de dealer toch wat te voorbarig wat betreft de afwijzing van uw klacht. Misschien mist men het verband tussen een mogelijk ander tandwiel van de 5e versnelling en de vervolgens afwijkende verzamelde gegevens die bij de ECU binnen komen. Het gaat immers niet alleen om de gekozen versnelling maar een combinatie van gegevens dat mogelijk nu volgens de ECU niet meer als logisch wordt herkend.