Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Montage val breekkabel ongeremde aanhanger

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 21 mei 2019

Hallo! Mijn pasnummer 299 740 110. Ik heb een vraag: we gaan met de aanhanger op vakantie dit jaar, we hebben een afneembare trekhaak en een ongeremde aanhanger. Nu heb ik aan mijn trekhaak nergens een onderdeel zitten om de val breekkabel aan vast te maken. de vraag is: is dit verplicht in dit geval? En zo ja, mag ik ook gewoon een karabijnhaak onder de trekhaak vastmaken (zit een oogje) en daar de valbreek kabel aan vast maken? En als het niet verplicht is, mag je de kabel dan gewoon om de kogel doen?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U gaat op vakantie met een ongeremde aanhanger en u vraagt zich af hoe u de val breekkabel moet bevestigen.

De wet spreekt over de hulpkoppeling die aanwezig moet zijn als er geen losbreek inrichting op zit, dat is bij u het geval omdat het een ongeremde aanhanger is.

Hierbij zijn 2 dingen belangrijk.

1. de hulpkoppeling moet deugdelijk bevestigd zijn, als u dus met een karabijnhaak de kabel goed kunt borgen aan de trekhaak, dan is dat prima.

2. De koppeling of delen daarvan mogen het wegdek niet raken als in het geval van losbreken. Kortom u moet de kabel zodanig bevestigen dat mocht de aanhanger van de koppeling losbreken de aanhangwagen aan de voorzijde boven het wegdek blijft hangen.

Het afneembare gedeelte van de haak wordt gezien als vast deel van de trekhaal indien die bevestigd is. U kunt dus ook een hulpkoppelingsklem monteren of het afneembare gedeelte van uw trekhaak.
Misschien is deze optie wel de meest praktische.