Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lege accu door te weinig rijden

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 1 juni 2019

Mijn schoonouders, hoogbejaard, bellen ons regelmatig omdat de accu van de auto weer eens leeg is. In het verleden is de accu al eens vernieuwd, maar na verloop van tijd ontstaat het probleem opnieuw. Simpelweg omdat men te weinig kilometers rijdt. Meer kilometers is geen optie. Is er een andere oplossing te verzinnen?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Door zeer weinig gebruik in combinatie met korte ritjes is de accu van de auto steeds leeg, u vraagt of hier een oplossing voor is. Zo min mogelijk stroom gebruiken tijdens het rijden is noodzakelijk als er veel korte ritjes gereden worden. Ik denk dan aan stoelverwarming, achterruitverwarming, verlichting en ventilator zo min mogelijk gebruiken.

Verder kan het helpen om, als de auto gebruikt wordt, de auto tussentijds zo min mogelijk te starten en een omweg te rijden zodat de dynamo wat langer de kans krijgt om de accu op te laden. In een lagere versnelling blijven rijden zodat de motor een wat hoger toerental draait helpt mogelijk ook.

Als de mogelijkheid er is zou een druppellader op de accu een afdoende oplossing zijn. Voorwaarde is dan wel dat de auto op eigen terrein staat.