Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan de gemeente mijn autowaarde bepalen zonder kilometerstand?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 27 mei 2019

Voor de kwijtschelding van de gemeente belastingen mag mijn auto niet meer waard zijn dan 2300/2400 euro. Ik weet dat zij de waarde via de ANWB in schatten(dit hebben zij mij eerder telefonisch bevestigd), echter heb ik bij de kwijtschelding nergens mijn KM stand moeten noemen.

Nu is het zo dat ik zelf via de koerslijst tool op de website via kenteken: 35-ZP-XZ+ KM: 180791 uitvoering C2 Seduction met standaard zwarte lak op een vervangingswaarde van 2000 euro kom. De BGHU(gemeente Utrecht) komt op iets van 2450/2500 euro uit. Zij geven aan dat er geen relevantie is voor het meerekenen van de KM stand.

Is de waarde van een auto te bepalen zonder de KM stand te weten? Dat is eigenlijk wat ik mij afvraag. Ik vind het namelijk erg bijzonder dat de BGHU mijn waarde kan berekenen zonder KM stand, ik ben ben benieuwd wat jullie hier van vinden.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de fiscale waarde van uw auto.

De waarde van een auto is afhankelijk van tal van factoren. De kilometerstand is er één van en tevens zeer bepalend. Zonder rekening te houden met een kilometerstand is een waardeindicatie per definitie niet nauwkeurig genoeg en wat mij betreft onbetrouwbaar.

Wanneer ik op basis van uw kenteken en kilometrage de ANWB/Bovag Koerslijst raadpleeg, kijk ik gezien de situatie naar de inruilwaarde van uw auto mét de genoemde kilometerstand. Dat is de één na laagste waarde in de Koerslijst dat in een dergelijke situatie van toepassing is; 
Inruil bij autobedrijf € 1.150.

De door de gemeente geschatte waarde is op basis van de huidige aanschafprijs waar de auto mogelijk voor wordt aangeboden bij een garage/dealer. Dat is niet representatief voor de situatie. Dat is de inruilwaarde echter wel wanneer het gaat om het vaststellen van uw eigen vermogen.