Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ineens hoog brandstofverbruik bij Volvo V50 1.6 diesel

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 17 mei 2019

De laatste twee weken geeft de boordcomputer een bijna twee maal zo hoog brandstofverbruik aan (8L/100 km bij constant 120 km/uur rijden in plaats van 4). Ook direct meten door de km stand te noteren bij het vol tanken geeft nu 8 L/100 km aan. Het verbruik is continu te hoog. Ik lees op fora dat een kapot roetfilter de oorzaak kan zijn. Door continu redeneren schiet het verbruik omhoog. Het oliepeil bij een koude motor is meer dan maximaal, en wijst hierop. Ik wil echter nu voor 3 weken met vakantie. Ik heb daarom de volgende vragen:
- bestaat er een risico op schade aan de turbo door roetdeeltjes bij doorrijden?
- bestaat er echt kans op een vastlopende motor door verdunning van de olie met diesel of een op hol slaande motor (lees ik op fora)?

Met andere woorden, moet ik met spoed naar de garage?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een vraag over een hoog brandstofverbruik van uw Volvo V50 1.6D U heeft een verhoogd brandstofverbruik en een steigend oliepeil.

Door de olieverdunning met diesel komt de smering in gevaar en bij een oliepeil ver boven maximum loopt u het gevaar dat de motor op hol slaat wat tot gevaarlijke situaties kan zorgen. Vermoedelijk wordt het regeneratieproces steeds afgebroken door korte ritjes en begint het regeneratieproces steeds opnieuw.

U moet met deze auto zeker, voor u op vakantie gaat, naar de garage. De garage zal proberen een geforceerde regeneratie van het roetfilter uit te voeren. Indien dit niet lukt zal het roetfilter vervangen of gereinigd moeten worden.