Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fiat 500 1.2 bcm levensduur

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 27 mei 2019

Ik ben in het bezit van een Fiat 500 1.2 ltr van mei 2012. km stand ca 76000.
Afgelopen week zijn er verschillende waarschuwings-lichten op de km display gaan branden. Bij de officiële Fiatgarage kon niet direct een oorzaak uitgelezen worden, men schat in dat de body computer module (BCM)defect is.
De module zou vervangen moeten worden, de kosten bedragen ca €700,--
Ik vind dit een erg snelle vervanging en had mijn inziens mogen verwachten dat zo'n essentieel onderdeel langer mee moet gaan als nu. Reeds eerder zijn er problemen met de display geweest en dan werd een reset uitgevoerd en was het probleem weer opgelost, ook werd het probleem geweten aan een niet volledig geladen accu, deze is onder garantie vervangen.
Is er bij u ervaring met deze klacht, en wat zou mijn standpunt naar de garage kunnen zijn?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

De Body Control Module (BCM) van uw Fiat 500 1.2 (2012/ is volgens de Fiat dealer defect. Een nieuwe BCM kost circa E 700,-. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.

Technisch onderzoek
Doorgaans is het defect gaan van een BCM het gevolg van een oorzaak elders in de auto gelegen is. Derhalve dient uit technisch onderzoek te blijken, wat de oorzaak is van het defect aan de BCM/ In eerste instantie kunt u dit door uw dealer (verkoper) laten uitvoeren. Bij twijfel over de uitkomst kan u via uw rechtsbijstand een onafhankelijk technisch onderzoek laten uitvoeren.

Non-conformiteit art 7:17 BW
Zodra vast staat welk onderdeel defect is en wat de oorzaak van dit defect is, kan pas worden geoordeeld is of er sprake is van non-conformiteit. Ofwel; voldoet de auto - gelet op o.a. het bouwjaar, de kilometrage - wel aan de redelijke verwachting op grond van de overeenkomst.

Terug naar verkoper
Voor een beroep op non-conformiteit dient u uw verkoper in de gelegenheid te stellen het gebrek te verhelpen. De herstelkosten komen op grond van art 7:21 lid 2 BW voor rekening van uw verkoper.

ACtronics
Mocht na technisch onderzoek blijken, dat u geen beroep op non-conformiteit openstaat, dan zou u kunnen overwegen om de BCM ter reparatie op te sturen naar ACtronics te Almelo. ACtronics kan in veel gevallen onderdelen als BCM reviseren tegen een gedeelte van de nieuwprijs van het product.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.