Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boetes voor snelheidsovertredingen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 1 juni 2019

Ik zocht voor informatie over 'Boetes voor snelheidsovertredingen'. Op jullie site staat een tabel met snelheden en boete tarieven. Maar weet ik het niet waarom op de snelweg is geen correctie op snelheidsovertredingen?

Ik heb meer specifiek tabellen gevonden en daar staat ook dat bij sommige gevallen op snelweg zijn weer metercorrectie gecalculeerd. 

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een vraag over de procedure voor vaststelling van snelheidsboetes.

Meetcorrectie
Om met 100% zekerheid te kunnen garanderen dat iemand te hard heeft gereden, trekt de politie van de gemeten snelheid een paar kilometer af. De meetcorrecties zijn:

bij minder dan 100 km/u: 3 kilometer meetcorrectie
bij meer dan 100 km/u: 3 procent meetcorrectie

Ondergrens voor bekeuren
Op de meeste wegen geldt een ondergrens van 4 km/u voordat wordt bekeurd. Alleen op autosnelwegen waar 130 is toegestaan, is geen ondergrens. Hier wordt vanaf 1 km/u te hard bekeurd.

Voorbeelden
Een automobilist rijdt volgens de meetapparatuur op een 80-km weg 87 km/u. De politie trekt hiervan 3 km. meetcorrectie af. De automobilist krijgt een bekeuring voor 4 km/u te hard rijden. Had de automobilist 1 km/u minder hard gereden? Dan kreeg hij geen bekeuring vanwege die ondergrens.

Snelheid vanaf 100 km/u
Bij een andere automobilist die op een 120-km weg rijdt, meet de apparatuur 128 km/u. De politie corrigeert de snelheidsmeting met 4 km (3% van 128). De automobilist wordt bekeurd voor 4 km te hard rijden.

Snelheid bij 130 km/u limiet
Een automobilist rijdt op een 130-km weg 136 km/u volgens de meetapparatuur. De politie trekt hiervan 5 km meetcorrectie af (3% van 136). Deze automobilist krijgt een bekeuring voor 1 km/u te hard rijden.