Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Werkplaats tarief

Vraag gesteld door F. Rens op 20 mei 2019

Wat is het gangbare gemiddelde werkplaatstarief voor garage? Heb van mijn Hyundai dealer een nota voor eens servicebeurt en rekent € 107,08 per uur incl BTW.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat het gemiddelde werkplaats uurtarief is.

De uurtarieven van dealerbedrijven liggen gemiddeld rond de 75-100 euro excl. BTW. Bij universele autobedrijven ligt dat al gauw enkele tientjes lager. Een belangrijk verschil is dat dealerbedrijven veel overheadkosten hebben die gevoed moeten worden uit de werkplaatsopbrengsten. Verder betaal je een hoger tarief voor het feit dat de dealer de kennis en ervaring heeft met het betreffende merk. De dealer moet daar feitelijk ook in investeren en voor dat stukje exclusiviteit moet je dan ook betalen.

Dat wil overigens niet zeggen dat een universeel bedrijf minder werk aflevert. Het reguliere onderhoud kan prima bij een bij voorkeur Bovag (i.v.m. garantie) aangesloten bedrijf uitgevoerd worden. In andere gevallen kan een bezoek aan de dealer juist verstandiger of zelfs goedkoper zijn. Met name wanneer er iets specifieks aan de hand is waar een dealer mogelijk wat efficiënter op kan inspelen.