Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervanging remklauw achter Hyundai ix 20

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 10 mei 2019

Is het normaal dat een remklauw vervangen moet worden na 4 jaar en 60.000 kilometer ? Bij het jaarlijks onderhoud en de eerste APK wordt dit geconstateerd. De Hyundai ix 20 Go benzine 1.4 van mei 2015 is aangeschaft eind juni 2017 met op dat moment een kilometerstand van 15.000 bij een Hyundai dealer. In de afgelopen bijna 2 jaar hebben wij geen remprobleem opgemerkt. Zoekend op imternet begrijp ik dat een remklauw een levenlang meegaat.Is het verstandig de oude remklauw mee te nemen ? Vanaf de aanschaf is alle reparatie en onderhoud bij dezelfde dealer uitgevoerd.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt een defect aan één van de voorremklauwen van uw 4 jaar jonge Hyundai IX20.

Het valt niet uit te sluiten dat gedurende een autoleven (gemiddeld 18 jaar!) een remklauw nooit vervangen hoeft te worden maar redelijkerwijs niet binnen de eerste 10 jaar. Op zich dus best opmerkelijk maar gezien de leeftijd én de 5 jaar garantietermijn komt u in aanmerking voor kosteloos herstel. Ik kan me technisch niet voorstellen dat er iets verwijtbaars is richting het gebruik en bestuurder.

Vermoedelijk zit de remklauw vast en heeft men bij de APK een verschil in remvertraging ontdekt. Het kan best zijn dat u dat niet heeft opgemerkt. Maar zoals gezegd steekt Hyundai behoorlijk z'n nek uit wat betreft de ruime fabrieksgarantie, en beschouw ik dit als een vervelend incident dat zonder kosten voor u opgelost dient te worden. Misschien dat een setje remblokken wel op de rekening verschijnt maar met 60.000 km op de teller is daar inmiddels wel sprake van vergevorderde slijtage. Die kosten had u vermoedelijk tóch wel gehad.