Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Te hoge oliedruk

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 14 mei 2019

Waar gaat de olie heen,en via welk pad,bij teveel 0,5 l carter olie,waardoor een rookwalm in uitlaat ontstaat.
En welk onderdeel is het wanneer de motor(na te veel aftappen) daarna teveel olie verbruikt. Ligt dat aan het oliepomp-overdrukventiel.Maar waar gaat de olie dan heen,de computer geeft ook hot-cooling aan,terwijl de wijzer op normale warmte staat?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat de gevolgen kunnen zijn van een te hoog oliepeil.

Te weinig olie én te veel olie is in beide gevallen niet goed. Ik geval van te veel motorolie kan deze vanwege te hoge carterdruk via de carteventilatie uiteindelijk in de verbrandingsruimte terecht komen. Dat levert bij overmatige hoeveelheden een blauwe pluim op. In een extreme vorm van te veel motorolie kan deze ook nog via de cilinderwand en zuigerveren boven de zuiger verschijnen en verbranden. Overigens kan te veel olie ook pakkingen een keerringen onder druk zetten. Uitwendige lekkages zijn dus ook mogelijke gevolgen.

Maar eerlijk gezegd zie ik de hierboven genoemde gevolgen niet zo snel gebeuren bij een halve liter te veel. Natuurlijk is te veel ook écht te veel en is dat per definitie niet goed. Maar na het weer op peil brengen door het te veel aan olie af te tappen, zal de kans op technische gevolgen verwaarloosbaar zijn.

Ik lees dat er ook sprake is geweest van te véél olie aftappen en dat de motor daarna juist veel olie is gaan gebruiken. Nadrukkelijk te weinig olie kan schadelijk zijn voor de inwendig draaiende motoronderdelen zoals de krukas- en drijfstanglagers. Ook dan kan de de druk in het carter oplopen en de olie via de carterventilatie uiteindelijk opgestookt worden. De hot-cooling melding volgens de computer zegt mij eerlijk gezegd niets maar dat is misschien merk en type auto gerelateerd.