Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stekkers van elektrische auto's

Vraag gesteld door Renny op 11 mei 2019

Ik heb een vraag over de stekkers van elektrische auto's.

Ik zie vaak dat een stekker van elektrische auto's aan de kant van een autorijbaan zitten om  te worden opgeladen. Is dit niet gevaarlijk voor fietsers dat ze achter de kabel blijven hangen? Of een buiten spiegel van een auto als ze te dichtbij langs zouden rijden? En de kabel kapot rijden. 

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een vraag over laadkabels van elektrische auto's. U geeft aan dat de stekker vaak aan de rijbaanzijde zit en vraagt of dat niet gevaarlijk is voor fietsers.

Het is natuurlijk de verantwoording van de bestuurder van de elektrische auto de auto veilig te parkeren, ik bedoel zodanig dat de kabel direkt onder de auto verdwijnt of anders met de stekker aan de stoep zijde. Nadeel hiervan is dat er eerder mensen of kinderen aan de stekker gaan zitten.
De stekker steekt minder uit dan de spiegels dus met de fiets tegen de stekker aanrijden gaat bijna niet zonder de auto te beschadigen.
Er is geen gevaar dat de kabel kapotgereden wordt door een fiets omdat de laadkabels zwaar bewapend zijn.

Onder normale omstandigheden bestaat er geen gevaar voor overige weggebruikers als een elektrische auto aan de laadpaal staat en een fietser die tegen een buitenspiegel aan rijdt houdt te weinig afstand tot de geparkeerde auto.