Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Remstof

Vraag gesteld door J. Groot op 11 mei 2019

Ik heb een "nieuwe" auto, deze heeft echter gedurende meer dan n jaar stil gestaan in de showroom alvorens ik deze kocht. Nu na zo'n 9000 km. ervaar ik , soms binnen een of twee dagen al, heel snel vuile velgen van het remstof. Extreem zou ik zeggen, in mijn vorige auto was dit na twee maanden nog niet zo erg.
(MB 180 - benzine)

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U ervaart méér en snellere remstofvervuiling bij uw nieuwe auto dan bij de vorige.

In theorie zou een rem kunnen aanlopen met daardoor veel remstof. U zou ter controle, na een normale rit zonder al te nadrukkelijke remacties, met uw hand op de velg kunnen voelen of deze overmatig warm of zelfs heet aanvoelt. Dat zou dan de relatie kunnen zijn met het lang stilstaan en de kans dat remmen daardoor kunnen gaan aanlopen.

Maar de kans is ook heel groot dat deze huidige velgen veel ontvankelijker zijn voor remstof dan uw vorige auto. De materiaalkeuze is ook een belangrijkrijke factor zoals het frictiemateriaal van de remblokken. De gekozen remblokken kunnen wat harder of juist zachter zijn. De materiaalkeuze kan dus bepalend zijn voor het soort remstof en de kleur. Van de ene remblek kan remstof fijner zijn en zal minder hechten aan een velg.

Wanneer er geen sprake is van een technisch defect zoals aanlopende remmen, moet u rekening houden met de bovengenoemde verklaringen. U zou bij een setje nieuwe remblokken dan kunnen kiezen voor keramische remblokken, die fijner en lichter gekleurd remstof afgeven en minder plakkerig aan de wielen.