Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mogelijkheid uitlezen OBD

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 12 mei 2019

Mijn zoon heeft voor een project op de Universiteit een mogelijkheid nodig om bepaalde signalen uit de auto op te vangen en die signalen direct te gebruiken. Het gaat dan om de signalen van het remlicht, achteruit rij licht en het knipperlicht aan de achterzijde van het voertuig. Nu heeft elke auto met trekhaak een 7 of 13-polige stekker achter die deze signalen kan doorgeven, voor deze auto's is er dus geen probleem.

Echter auto's zonder de stekker kunnen niet direct worden uitgelezen. Zou dat mogelijk kunnen door gebruik te maken van de OBD stekker die tegenwoordig in elke auto verwerkt zit ? Of geeft deze stekker de signalen voor verlichting achter niet door?

Zijn er mogelijk nog andere manieren waarop de signalen kunnen worden uitgelezen?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Uw zoon heeft voor een project op de universiteit signalen van de achterlichten van een auto nodig. U vraagt of hiervoor gebruik gemaakt kan worden van de OBD stekker die in elke moderne auto aanwezig is. Ik heb uw vraag voorgelegd aan ons Technisch Expertise Centrum en kreeg het volgende antwoord.

In de OBD II stekker is de verlichting uit te lezen. Dit is niet universeel en gaat via datacommunicatie. Een diagnosetester kan bijvoorbeeld de gegevens van de BCM uitlezen waarmee de verlichting wordt aangestuurd.

Dit is de moeilijke weg omdat verschillende merken verschillende manieren toepassen om deze informatie bij de tester te krijgen en de signalen niet direct op de OBD II stekker staan. Bij de achterlichten zelf of de Body Controle Module(naam kan per merk verschillen) kunnen deze signalen wel afgetapt worden. Let wel op dat er geen belasting aan deze draden mag komen i.v.m. controlefunctie verlichting indien aanwezig en ontwerp voor stroomsterktes.