Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Leidt Start-stopsysteem sneller tot slijtage?

Vraag gesteld door H. van Son op 17 mei 2019

Leidt het gebruik van het startstopsysteem nu tot extra slijtage? Ik heb een Renault Kadjar (sept 2018). Bij de dealer zegt de ene monteur dat er nauwelijks op brandstof wordt bespaard en er wel sneller slijtage optreedt. De ander zegt dat er wek degelijk bespaart wordt op brandstof en er geen sprake is van extra slijtage. Hoe zit het nu?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het start-stop syteem wat betreft de brandstofbesparing en een grotere kans op mechanische schade.

In het vakblad AMT (Auto en Motor Techniek) van februari 2019 vertellen een drietal revisiespecialisten over hun ervaringen met moderne gedowsizde motoren. Slijtage aan hoofdlagers van de krukas komt volgens een specialist vaker voor dan voorheen, en dat zou komen door het start-stopsysteem. Tijdens de stop valt de smerende oliefim even weg, bij de start daarna is er even sprake van extra slijtage. Of dat ook vaak tot problemen leidt (moeten vervangen van lagers) en om welke aantallen het gaat, is niet bekend. 

De brandstofbesparing is uiteraard zeer afhankelijk van de rijomstandigheden. Het start/stop systeem treedt alleen in werking wanneer de auto op dat moment ook aan de gestelde voorwaarden voldoet voor motoruitschakeling. Maar bij veel fileverkeer is na een praktijkonderzoek gebleken dat het verbruik zónder start/stop ruwweg 10 procent meer bleek