Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gebruik Dolly

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 16 mei 2019

Recent zag ik in Amsterdam een Wegenwacht auto rijden die middels een z.g. dolly een vermoedelijk (pech)voertuigen sleepte. Ik meende dat Dolly verboden waren in de jaren 80, maar kennelijk nu weer toegestaan?  Ik heb foto's van de "sleep" beschikbaar en zal die desgewenst toesturen  Ik heb interesse om mijn oldtimer op die wijze te verplaatsen. Kunt u de mogelijkheden toelichten?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het gebruik van een dolly.

De dolly staat omschreven in de Regeling voertuigen van de Overheid;
 

dolly: aanhangwagen met carrosserietype DB, DC of subcategorie SJ, bestemd voor:

  • a. het koppelen van een oplegger aan een trekkend voertuig waarbij de dolly de voorzijde van een oplegger draagt;

  • b. het dragen van de achterzijde van in de lengte ondeelbare lading, indien deze lading het chassis van het voertuig vervangt; of

  • c. het dragen van één van de assen van een motorvoertuig; de afsleepdolly;

Onder dolly wordt tevens verstaan een aanhangwagen van carrosserietype DA, DB, DC of subcategorie SJ bestemd voor het koppelen van een ontheffingsplichtige oplegger aan een trekkend voertuig, waarbij de dolly de massa van de lading verdeelt over de achteras dan wel -assen van het trekkend voertuig en de as of assen van de dolly; in ieder geval wordt als dolly aangemerkt een voertuig dat blijkens het kentekenregister een dolly is.

Formeel is er echter sprake van sleep wanneer u uw oldtimer daarop plaats. In Nederland toegestaan; in het Verenigd Koninkrijk ook, in andere buitenlanden niet. Daar waar slepen in het buitenland wel is toegestaan, mag dit alleen over kortere afstanden. Dit is bijvoorbeeld in Duitsland expliciet het geval. In België is verder bepaald dat slepen alleen mag als het getrokken voertuig niet in staat is zelfstandig te rijden. In Frankrijk mag op autosnelwegen slechts gesleept worden door firma’s met een vergunning. Het is daarom onmogelijk om bv Spanje legaal te bereiken.