Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bandenmateriaal

Vraag gesteld door W. van de Put op 16 mei 2019

Al een tijdje rijd ik tot volle tevredenheid in een Mazda CX5. Prima auto, niks mis mee.

Totdat ik in november nieuwe banden nodig had. De oude Vredestein Sportracs werden vervangen door vier nieuwe all seasons Vredestein Quatracs. En sinds het wegrijden bij de bandendealer is er iets mis met het RVM systeem (Rear View Monitor) of het dodehoek waarschuwingssysteem.

Op willekeurige momenten gaan de meldlampjes in de linker spiegel aan en uit en als je de richtingaanwijzer aan doet dan heb je het piepende waarschuwingssignaal er ook nog bij. Eerst maar een paar weken doorgereden want misschien zit er om een nieuwe band een soort " afwerklaag" die er eerst af moet slijten. Hierna de banden onderling verwisseld en dit mocht ook niet helpen. Wat wel hielp is het plaatsen van de reserveband, een thuiskomer met dezelfde diameter van Dunlop. Wat ook opvalt is dat bij mooi en droog weer dit euvel plaats vindt en dat bij regen of als de auto door de wasstraat is geweest er geen problemen zijn. Misschien is een natte wielkast een soort "aardscherm" ? Ook ben ik bezig geweest met kuikengaas achter de spatschermen in de wielkast als extra aardscherm, maar helaas!
Vredestein(Apollo) om uitleg gevraagd maar die verwijst mij naar de bandendealer en die op hun beurt kunnen er ook niets mee. Ten einde raad bij de Mazda dealer geweest om het systeem uit te lezen. Alle waardes staan goed en er is zelfs een update van de software uitgevoerd(€€). Helaas heeft dit allemaal niets uitgehaald.

Vraag:
Wat is er anders in een all season band? De rubbercompound of de staalgordel? Bij de oude banden had ik nergens last van.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Na het plaatsen van 4 nieuwe all-seasonbanden Vredestein Quatrac (5?) werkt het dode hoek waarschuwingssysteem niet meer naar behoren. Bij nat weer werkt alles prima maar bij droog weer gaan de lampjes in de linker spiegel onterecht branden inklusief akoestisch signaal bij gebruik van de richtingaanwijzer.

Uit ervaring weet ik dat een Mazda CX5 met nieuwe Vredestein Quatrac 5 banden geen problemen oplevert. Wat in uw geval het probleem veroorzaakt is ook voor mij een raadsel. Uw vraag is wat er anders is aan all seasonbanden? Alleen de compound samenstelling van all seasonbanden is anders dan van zomer of winterbanden.