Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stotterende motor bij gas geven

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 3 mei 2019

Mijn  DAIHATSU SIRION (M1) - 1.0 i (M100) - 56pk uit 2000 stottert wanneer ik gas geef. Starten, stationair draaien en onbelast gas geven gaat zonder problemen. Heel rustig rijden gaat ook zonder vreemd gedrag. De auto schokt wanneer ik meer dan een beetje gas geef onder belasting, ook is er weinig vermogen. Er brand geen motorstoringslampje.

Ik vroeg mij af wat het probleem zou kunnen zijn en of ik hier mee door kan rijden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Daihatsu Sirion stottert wanneer u belast gas geeft.

Zonder storingslampje lijkt het geen héél serieus probleem. Snel ingrijpen is niet heel noodzakeijk maar het inhouden is in de regel niet iets dat zomaar uit zichzelf verdwijnt. Ik kom geen duidelijk herkenbare oorzaak tegen. Maar na 19 jaar kunnen bougiekabels hun beste tijd wel gehad hebben. Door een hoge weerstand kan dat bij een bepaalde motorbelasting de motor schokkerig laten draaien. Nieuwe bougies en kabels is misschien per definitie een zinvolle investering. Dan ik zou ik meteen het luchtfilter nader bekijken of deze misschien ernstig vervuild is. En een vervuild gasklephuis kan ook dit schokkerig effect opleveren. Schoonmaken is een relatief goedkope ingreep met mogelijk het beoogde resultaat.

Er zijn dus meerder oorzaken mogelijk en zal er eerst een diagnose moeten komen om de juise handeling te verrichten. Maar hopelijk zijn dit nuttige suggesties.