Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Start stop accu

Vraag gesteld door B. Kalff op 6 mei 2019

Hoe komt het dat de accu na 7 kwartier rijden nog steeds bij een verkeerslicht moet bij laden. Behalve bij warm zonnig weer niet. Het komt ook wel eens voor dat als de auto twee dagen stil staat de accu onder de 12 volt komt. ook in de zomer. Volgens de dealer garage mankeert de accu niets. het betreft de Toyota Auris sports van 2016. 

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een vraag over de werking van het start/stop systeem van uw Toyota Auris. Soms na een lange rit werkt het start/stop systeem nog steeds niet.

Om te controleren of het systeem op zich goed werkt kunt u de accu bij de dealer laten opladen tot 100% en vervolgens resetten. Als het systeem nu goed werkt wordt het probleem veroorzaakt door het gebruik. Bij een auto met sart/stop wordt de accu maximaal tot 80% geladen door de dynamo. Laden van 80 naar 100% gebeurt door afremmen op de motor. Zodra de accu onder de 80% komt zal het start/stop systeem niet meer werken.

Verder kunt u in het instructieboekje van uw auto vinden onder welke omstandigheden start/stop ook niet werkt. Dit kan per merk/type auto verschillend zijn. Met veel korte ritjes en veel verbruikers als ruitenwissers, achterruitverwarming, verlichting en ventilator komt dit probleem veel voor. Door hoog stroomverbruik, lage toerentallen en weinig afremmen op de motor komt de ladingstoestand van de accu nauwelijks boven de 80%.

Een lange rit zal het probleem niet oplossen omdat er dan niet afgeremd wordt op de motor. De dynamo laadt de accu immers tot maximaal 80%