Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kogeldruk

Vraag gesteld door J. Rabelink op 3 mei 2019

Ik heb Ford B-Max en die heeft een kogeldruk van 50 kg. Nu zag ik op een trekhaaksite het volgende:
Elke trekhaak fabrikant test de trekhaak op basis van de gegevens die door de autofabrikant in het land van de trekhaak fabrikant voorschrijft. kiest u voor een trekhaak die een hogere kogeldruk heeft dan de importeur in Nederland afgeeft dient u deze niet te overschrijden als u een aanhangwagen of caravan trekt. In het geval van een fietsendrager kunt u de kogeldruk van de trekhaak fabrikant aanhouden.
Klopt deze informatie?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over kogelldruk i.c.m. een fietsendrager.

De opgegeven maximale kogeldruk van de autofabrikant is bepalend dus óók wetteliijk gezien. Je kunt best een trekhaakfabrikant treffen met een typeplaatje waar een hoger gewicht op vermeld wordt. Dan is de laagst opgegeven kogeldruk echter tóch bepalend en dat is in de regel nagenoeg altijd de auto. Dus de kogeldruk namens de autofabikant mag niet overschreden worden. Ook wanneer u een trekhaak treft met een opgegeven kogeldruk van bijvoorbeeld 80 kg.

De autofabrikant maakt géén onderscheid of de kogeldruk betrekking heeft op een aanhanger of fietsendrager. De enige bij ons bekende uitzondering is echter Toyota. Bij de nieuwe modellen komen we dit onderscheid wél tegen waardoor in veel gevallen een fiets met twee e-bikes wél is toegestaan. Helaas dus niet bij uw B-Max en zit u vast aan die toegestane maximale kogeldruk van 50 kg.