Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Citroën Grand C4 Picasso 1.6 THP uit 2010 met Action-motorolie Valvoline 5w30

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 29 april 2019

Mag ik voor mijn Citroën Grand C4 Picasso 1.6 THP uit 2010 de Valvoline motorolie 5w30 (van de Action) gebruiken?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of de goedkope Valvoline motorolie van een discounter in uw Citroën C4 Picasso met THP-motor kan worden gebruikt. De synthetische 5W-30 lijkt op het eerste gezicht geschikt, maar er zit een verschil in specificaties. De voorgeschreven olie voor deze auto moet voldoen aan een hogere kwaliteitsnorm. (Valvoline: ACEA A3-B4, opgave Citroën A5-B5 C2).

Citroën schrijft een specifieke olie voor en dat is Total Quartz Ineo ECS. Citroën schrijft: "QARTZ INEO ECS is de enige Low SAPS olie aanbevolen door PEUGEOT en CITROËN. Zij werd getest en gehomologeerd door PSA Peugeot Citroën volgens criteria ver boven deze van de norm ACEA C2."

De specificaties van de Valvoline schieten dus tekort voor uw Picasso. Merken we daar wat van? Misschien niet, maar omdat deze motor nogal gevoelig is voor klachten waarbij oliekwaliteit een rol kan spelen, zou ik adviseren de voorgeschreven olie te gebruiken. De specs kloppen niet, dus dat is een technische reden. Maar ook bij eventuele kwesties zoals coulance-aanvraag en non-conformiteit werkt het gebruik van andere olie dan duidelijk opgegeven niet in het voordeel van de klant.